8. nov 2010

Kodu-uurimuslik algatus 3.–6. klassi õpilastele

Paide Ühisgümnaasium ja Johannes Käisi Selts kutsuvad 3.–6. klassi õpilasi üles kodu-uurimuslikule tegevusele, et ergutada laste huvi kodu ja kodukoha vastu ning õpetada lapsi hoidma ja talletama perekonna mälestusi.

Vanaema, vanaisa, rääkige mulle kuidas vanasti elati! Ema, isa, milline oli teie lapsepõlv? Need on küsimused, mida lapsed juba õige noores eas esitama hakkavad. Lastel on loomupärane huvi teada saada, mida tehti ja kuidas elati, kui vanemad või vanavanemad olid väikesed: milliseid mänge mängiti toas ja õues, kuidas sünnipäevi peeti ja mida kingiti, mida koolivaheaegadel tehti. Samuti on lastel põnev kuulata lugusid sellest ajast, kui nad ise veel beebieas olid, esimesi sõnu ütlema hakkasid või lasteaias käisid. Mälestused kipuvad aga ununema ja seetõttu oleks tore, kui õpetaja suunab neid „kinni püüdma“ – üles kirjutama. Kõik saab alguse algusest – ka huvi ja oskus jäädvustada seda, mis praegusel ajahetkel tundub tavaline ja ehk ka ebaoluline, aga mõne aasta pärast on üks armas osa lõppema hakkavast lapsepõlvest. Mälestuste kogumine on üheks oluliseks osaks ka põlvkondade vahelise kokkukuuluvustunde hoidmisel.

2010\11. õppeaastal valmivate kodu-uurimuslike tööde üldteema on „Kodu. Perekond”. Töid ootame 1. aprillini 2011 aadressil:

Paide Ühisgümnaasium

Kodu-uurimistöö

Kooli 1

Paide 72718

Uurimistöö vormistamise soovitused on kättesaadavad Paide Ühisgümnaasiumi kodulehel www.paideyg.ee. Kodu-uurimistöödest tehakse kokkuvõtteid 2011. aasta septembris väikeste kodu-uurijate päeval Paide Ühisgümnaasiumis.

Kutsume üles klassiõpetajaid algatusega liituma!

Paide Ühisgümnaasium

Johannes Käisi Selts