22. nov 2011

7.- 11. november 1.- 3. kl. ISADENÄDAL

Sügise kõige tuulisemal ja külmemal ajal vajame kõige rohkem nii pere kui ka kooli ühtekuuluvustunnet, koosolemise rõõmu ja ühiseid tegemisi.

Nii leidsidki emad, isad ja õpetajad aega, et laste kätest kinni võtta ja põnev isadenädal korraldada.

See nädal Võru Kesklinna Gümnaasiumis andis ruumi võimalustele, mis olid täis usku, säravaid silmi ja hoolimist.

Nädal algas isade töökohtade külastamisega. Laste arvates on vahvate mõtetega isad töökad ja mehised nii politseinike, ehitajate kui ka mööbli valmistajatena. Poisid vaimustusid moodsast arvutil juhitud tööpingist ja võimalusest ise meisterdada. Politseijaoskonnas sai proovida kuulivesti ja õhtul pimedal ajal osa võtta helkurkatsest politseinike kaasabil. Kõik lapsed leidsid üksmeelselt, kui õpetlik on teada saada, kas helkurid helgivad korralikult. Helkurite vajalikkuses ei kahtle nüüd keegi.

Teisipäevane orienteerumismäng Kubija mändide all tõstis nii laste kui ka isade, emade enesetunnet. Võistkonnad otsisid kaardi abil 40 min jooksul 20 kontrollpunkti. Isadel jätkus energiat, sportlikkust, et olla lastele teejuhiks ja eeskujuks. Võit kuulus kõikidele osavõtjatele.

Lapsed õpivad ennast hindama ja enda eest hoolitsema, nähes, et nende vanemad osalevad nende varajastes läbielamistes. Neis kujuneb positiivne enesehinnang, kui nad kogevad edu oma igapäevastes tegemistes. Isadenädalal said õpetaja rolli proovida ja edu tunda nii isad kui ka vanaisad. Laste arvates võiksidki isad koolis lugeda ette pannkoogilugu, õpetada arvutamist, rahvastepalli mängida kehalise tunnis ja vestelda planeetidest loodusõpetuse tunnis. Isa muljed: „ Õpetasin ja õppisin ka ise.“

Sellel nädalal vurisesid õhtul nii mõneski ruumis lihvimismasinad. Klassid olid pinkide lihvimistolmu ja rõõmsaid nägusid täis, sest vanad koolipingid said uue näo. Tänu isade, emade ettevõtlikkusele, õpetajate ja laste abile on mööbel puhastatud ja lakitud.

Isadenädalat võib nimetada perenädalaks, kui lapsed saavad vanemaid rõõmustada isetehtud kaartide, huviga õpitud luuletuste ja kingitustega. Isadele esitatud luulekava oli soe ja siiras.

Koostöö rõõmu tundsid lapsed, kes koos emade, isadega meisterdasid puuklotsidest autosid, lennukeid, maju ja isegi sõjariistu. Tore oli vaadata, missuguse õhinaga tüdrukud haamreid käes hoidsid. Valmis tuuleveskiga auto, millel rattadki liikusid. Kõik need isetehtud mänguasjad meenutasid isadele lapsepõlve.

Iga laps saab rõõmu sellest, kui kooli ja kodu vahel on positiivsed, sõbralikud suhted. Lapsed saavad sõnumi selle kohta, et neile maailmas kõige tähtsamad täiskasvanud hoolivad neist.


Õpetaja Kaie